Calamondin citrusfa (mandarin-narancs)

Nincs raktáron

Citrus madurensis Lour. o Citrus mitis Blanco

Calamondin hibridnarancs

Alacsony törzsre oltott, termőkorú citrusfa. 

A Calamondint leginkább díszértéke, kevésbé gyümölcse miatt tartják, bár termése ehető, és a Fülöp-szigeteken üvegben forgalmazzák a levét. Ázsiában őshonos.

Lombszín: sötétzöld, fényes levelű

Fényigény: napos, félárnyékos

Vízigény: közepes

Virágzás: fehér színűek és nagyon illatosak

Termése: vékony héjú, apró kerekded, narancsvörös színű, apró magvú, vagy magnélküli

Télállóság: +5 °C téli csapadéktól és széltől védett helyen

A növény jelenlegi magassága: 90-110 cm.

Cserépméret: 20 cm. cserépben az évszaknak megfelelő állapotban szállítjuk.


Leírás:

A calamondin egy termesztett, hibrid faj, Kínából. A citrus nemzetségbe tartozó mandarin narancs (Citrus reticulata Blanco var. austera) és a Fortunella nemzetségbe tartozó kumkvat (Fortunella margarita) hibridjének tekintik. Kínából terjedt el Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. Vadon terem Indiában, Dél-Ázsiában és Malajziában is. 2-7,5 méter magas fa, már a talajhoz közel elágazik, különösen mélyre hatoló főgyökereszt fejleszt. Szórt állású, aromás illatú, bőrnemű örökzöld levelei sötétzöldek, fényesek. Illatos virágai 5 fehér sziromlevelet viselnek, a virágkocsányon egyesével vagy kettesével-hármasával fejlődnek. Kerekded vagy hosszúkás terméseinek héja narancsvörös, olajtartókba gazdag. A héj könnyen eltávolítható, a termés éretten is savanyú. A termés 6-10 gerezdből áll, savas, leveses, apró magvú vagy mag nélküli.

Gyümölcs jellemzői:

Közepesen kicsi, elliptikus, de mindkét végén elkeskenyedő, kevés magvat tartalmaz vagy egyáltalán nincsenek is. Érett állapotban sárga színű, savtartalma alacsonyabb, héja vékony, felülete sima, de nagy besüllyedt olajmirigyekkel nagyon szorosan tapad.

Nálunk egyértelműen dísznövény, de C-vitaminban gazdag gyümölcse fogyasztható, méghozzá a kumkvathoz hasonlóan héjastól. Állítólag halra spriccelve megszünteti a jellegzetes hal ízt. kitűnő ízt a húsnak, ha sütés előtt a gyümölcs levélve bespriccelik. Szárított héját cukorral és sóval is fogyasztják chipsként. Illóolajával a citromolajat helyettesítik.

Hidegtűrése:

Általánosan a téli tartása 5-10 fok körül történjen világos helyen. Vigyázzunk a téli túlöntözésre és gyökérzetét óvjuk a fagytól. Szobahőmérsékleten is teleltethető, világ helyen, a legjobb egy fűtetlen télikert, előtér.

Dísznövényként nagyon szép megjelenésű. 


15 500 Ft