Citrus Junos Siebold ex Tanaka
Alacsony törzsre oltott, termőkorú citromfa.
Lombszín: sötétzöld, fényes levelű
Fényigény: napos, félárnyékos
Vízigény: közepes
Virágzás: fehér színűek és nagyon illatosak
Termése: íze pikánsan savanykás
Talaj: jó vízáteresztő, enyhén savas (pH 5,5 - 6).
Tápanyagok: érett állati eredetű (baromfi, galamb) trágya, tavasztól őszig.
Télállóság: -12 °C a nagyobb növény esetében, téli csapadéktól és széltől védett helyen
A növény jelenlegi magassága: 110-130 cm.
Cserépméret: 20 cm. cserépben az évszaknak megfelelő állapotban szállítjuk.
Leírás:
A Juzu , más néven japán citrom sokak szerint természetes hibrid (Citrus ichangensis x Citrus reticulata var. austera), Kína magasan fekvő hegyoldalaiból, a Jangce felső folyásának területeiről származik. Gyümölcséért termesztik. Különösen nagy népszerűségnek örvend Koreában és Japánban, ahol kérgének őrleményével halételeket, zöldségeket és főtt tésztát, míg a gyümölcs héjával és levével mártásokat, szószokat, ecetet, halat, salátát ízesítenek, levét édes tortakrémekbe is belefacsarják. Figyelem! Japán-citrom névvel illetjük a szintén hibrid calamondint ( × Citrofortunella microcarpa) és a vadcitromot (Poncirus trifoliata) is. Japánbak a téli napforduló idején a fürdővízbe teszik. Ez a hagyomány a 18. századig nyúlik vissza. Az egész gyümölcsöt dobják be a forró vízbe. Máskor félbe vágják. Ezt a fürdőt yuzuyu-nak hívják, és úgy tartják, nagyon jó meghűlés ellen, pihenteti az elmét.
Gyümölcs jellemzői:
Enyhén barázdált, éretlenül zöld, éretten sárga-narancssárga héjú gyümölcse gömbölyű, enyhén lapított, rücskös, könnyen hámozható. Íze a grapefruit és a citrom keveréke, pikánsan savanykás ízű. Az élelmezési szakemberek nem győzik dicsérni különleges ízét, és egészségre gyakorolt pozitív hatásait. C-vitamin tartalma a citroménak háromszorosa. Az ínyencek kedvence. Valójában csak a héját és levét fogyasztják, a gyümölcshús kevés, rostos. Legegyszerűbben a termést citrom helyett használhatod. Héját kandírozhatod, mint a narancsét és reszelve úgy használhatod fel, mint a reszelt citrom héjat.
Hidegtűrése:
Általánosan a téli tartása 0-15 fok körül történjen világos helyen. Vigyázzunk a téli túlöntözésre és gyökérzetét óvjuk a fagytól. Szobahőmérsékleten is teleltethető, világ helyen, a legjobb egy fűtetlen télikert, előtér.
Dísznövényként nagyon szép megjelenésű.