Citrus limon Burm.f. 'Carrubaro'
Olaszország legkedveltebb és
legelterjedtebb citromfajtája, Szicíliából származik.
Érdekessége, hogy a fiatal
hajtások hangsúlyosan sötétvörös lilás színűek.
Magas törzsre oltott, termőkorú citromfa. Folytontermő és jó bőtermő, egyik legjobb fajta.
Lombszín: mélyzöld
Fényigény: napos, félárnyékos szélvédett hely, tűző naptól védve.
Vízigény: közepes
Virágzás: rózsaszínűek és nagyon illatosak
Termése: Lédús, frissítő ható, aromás, savas, kissé magvas, vastag
aromás bőre van. Novembertől-februárig érik, élénk-mélysárga szinű.
Talaj: jó vízáteresztő, enyhén savas (pH 5,5 - 6).
Tápanyagok: érett állati eredetű (baromfi, galamb) trágya, tavasztól őszig.
Télállóság: -12 °C is lehet bizonyos esetekben, pl. a nagyobb növény esetében, téli csapadéktól és széltől védett helyen
A növény jelenlegi magassága: 140-160 cm.
Cserépméret: 24 cm. cserépben az évszaknak megfelelő állapotban szállítjuk.
Leírás:
Neve a carrubo-ból, a szentjánoskenyér növény (Ceratonia siliqua L.) olasz nevéből származik, amely meglehetősen gyakori Szicíliában, és jellegzetes gyümölcs- és virágfürtjeiben, valamint fiatal hajtásainak élénk lilás színében hasonlít.
A növény nagyon erőteljes, gyors növekedéssel és szabálytalan lombkoronával. Javító és rendkívül produktív. A levelek mélyzöldek, míg a rügyek és a gyümölcsök fiatalon élénk lilák.
Gyümölcs jellemzői:
Virágai rózsaszínesek, rendkívül
illatosak, melyek tavasszal a legjelentősebbek, de egész idényben hozza, így
folytontermő citromnak minősül.
Termései közepes méretűek,
mérsékelten magvasak, lédúsak – minden célra alkalmasak. A lédús frissítő levét érdemes
kifacsarni, szószok, lekvárok, teákhoz érdemes felhasználni.
Héja vastag, ízesítésre kitűnő,
érdemes kandírozni is.
Hidegtűrése:
Általánosan a téli tartása 0-15 fok körül történjen világos helyen. (egyes fajták a -8°C hőmérsékletet is elviselik). Vigyázzunk a téli túlöntözésre és gyökérzetét óvjuk a fagytól. Szobahőmérsékleten is teleltethető, világ helyen, a legjobb egy fűtetlen télikert, előtér.
Dísznövényként is az egyik
legszebb fajta, folytontermősége és színvilágának köszönhetően.